ÖĞRENCİ SERVİSLERİNDE COVID-19 VAKASI ÇIKMASI DURUMUNDA YAPILACAKLAR:

Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulgularından en az bir tanesini gösteren öğrenciler servis araçlarını kullanmamalıdır.

Yukarıdaki şikâyetleri servise binmeden önce evde fark edilirse;

• Veli, ilgili müdür yardımcısına haber vererek derhal bir sağlık kuruluşuna başvurur.
  • Müdür yardımcısı öğrencinin sağlık durumu hakkında okul sağlık personelini bilgilendirir.
  • COVID-19 dışı hastalık durumu tespit edilenler, sağlık kuruluşu tarafından verilen bilgilendirme yazısı veya sağlık raporunu okul sağlık personeli ile paylaşır.
  • Öğrencinin takibi sağlık personeli tarafından uzaktan irtibatla yapılır.
  • Öğrenci tamamen iyileşmeden okula başlamamalıdır.
  • COVID-19 şüphesi taşıdığı sağlık kuruluşunca bildirilen durumlarda teşhis kesinleşene dek öğrenci okula başlamaz.
  • Çıkan test sonucuna göre, gereken hallerde Sağlık Bakanlığı rehberlerine göre yakın temaslı/ vaka takip esaslarına göre sürece devam edilir.

Yukarıda bildirilen belirti ve bulguları gösteren öğrenci okula geldiğinde;

• Sağlık Bakanlığı´nın ilgili rehberlerine göre öğrenci okulda bulunan izolasyon odasına alınır ve ailesine haber verilir.
  • Aileye teslim edilene dek izolasyon odasında öğrenci gözlem altında tutulur.
  • Aile tarafından eve veya sağlık kuruluşuna giden öğrencinin sağlık durumunun takibi okul hemşiresi tarafından yapılır.
  • Sonrasında öğrenci servisi, izolasyon odasının dezenfeksiyonu ve havalandırılması sağlanır.

Hastalık Teşhis Aşaması:

• COVID-19 dışı hastalık durumu tespit edilenler sağlık kuruluşu tarafından verilen bilgilendirme yazısı/ sağlık raporunu okul sağlık personeli ile paylaşır.
  • Öğrencinin takibi sağlık personeli tarafından uzaktan irtibatla yapılır.
  • Öğrenci tamamen iyileşmeden okula başlamamalıdır.
  • PCR testinin negatif gelmesi COVID-19 hastalığı olmadığı anlamına gelmez. Öğrenciyi muayene eden hekimin kanaatine göre okula dönüşüne karar verilir.
  • Eğer öğrencinin PCR testi (+) ise Sağlık Bakanlığınca yayınlanan, 01.10.2020 tarihli Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan “Okullarda COVID-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar “ başlığı altındaki kurallara göre yakın temaslı ve temaslı tayini yapılır.
  • Araç içi detaylı bir temizlik ve dezenfeksiyon işlemine tabii tutulur.
  • Sağlık Bakanlığının ilgili dokümanında bildirdiği üzere takipler süreç tamamlanana kadar devam eder.

TEMASLI TAKİBİ:

• Kuralına uygun maske takmak koşuluyla okula devam eder.
  • Okul tarafından 14 gün boyunca en az 2 ders saati ara ile günde iki kez şikâyet sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır.
  • Semptom veya yüksek ateş tespit edilen kişi sağlık kuruluşuna yönlendirilir.
  • Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre herhangi bir şikayet göstermeyen öğrenci okula devam eder, aksi durumda ise vaka olarak kabul edilir.

HASTA VE YAKIN TEMASLI TAKİBİ:

Hasta olan öğrenciler ve yakın temaslılar izolasyon süresince evden takibe alınır. Aile hekimliği takip sistemi tarafından takip edilirken okul hemşiresi tarafından da süreç uzaktan takip edilerek aileye ve öğrenciye destek olunur.

(Ayrıntılı bilgi için 01.10.2020 Tarihli Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin 88. bölümü mutlaka incelenmeli ve güncellemeler takip edilmelidir.)