İSTEK Semiha Şakir Okulları

İngilizce, dünyada ‘Lingua Franca’ yani ortak dil olarak adlandırılmış, hemen hemen her ülkede konuşulan bir dildir. Günümüz dünyasında İngilizce konuşmak artık bir gereklilik haline gelmiştir. Gerek iş hayatımızda gerek kişisel hayatımızda önemli bir yer kaplayan İngilizce, İstek Semiha Şakir Okulları olarak verdiğimiz eğitimin temel taşlarından birini oluşturmaktadır.

Okulumuzda İngilizce dersleri anaokulu itibariyle başlamaktadır fakat İngilizce açısından en önemli sene Hazırlık senesidir. Bu sene, çoğunlukla İngilizce dersleri üzerine kurulmuş bir senedir. Öğrencilerimiz haftada 12 saat ana ders 10 saat yabancı hocalarımızla seçmeli olarak toplamda 22 saat İngilizce dersi görmektedirler. Kullanılan materyallerimiz, güncel dünya konularını ele alan, öğrencilerimizin ilgisini çeken otantik materyallerdir. Kullanılan kitaplarımız arasında English File ve World English kitapları mevcuttur. Bunlar dışında her hazırlık öğrencisine Scholastic adlı online kütüphane kullanım hakkı verilir ve tüm sene boyunca düzenli bir şekilde bu kütüphaneden ilgilerini çeken her konuda kitaplar okurlar. Öğrencilerimiz hazırlık sınıfını başarıyla bitirdikten sonra 9. Sınıfta hem Türk hem yabancı hocaları ile derse devam etmektedirler.

Okul içerisinde verilen İngilizce eğitimi dışında aslında çoğu öğrencimizin İngilizce kullanımına büyük katkıda bulunmuş bir program yürütmekteyiz. MUN (Modal United Nations) yani Model Birleşmiş Milletler konferansları, her sene kulübüyle beraber okulumuzda yürüttüğümüz bir program. Bu konferanslarda öğrencilerimiz Birleşmiş Milletler parlamentosunun bir modelini sergilemektedirler. Öğrencilerimiz, çeşitli komitelere ayrılmış olan bu konferanslarda bir ülkenin temsilcisi olarak bulunmakta ve komitenin güncel sorununa bir çözüm aramaktadırlar. Bu konferanslar öncesinde öğrencilerimiz çok sıkı çalışmakta ve bu çalışmalarını kulüp saatlerinin yanı sıra okul çıkışlarında da yürütmektedirler. Bu programa seçilecek olan öğrenciler, İngilizceye hakim, akıcı bir şekilde konuşan ve öğrenmeye açık öğrencilerdir. Konferanslar yurtiçi ve yurtdışı olarak ayrılmaktadır ve her birinin sonunda öğrencilerimiz katılım veya derece sertifikalarıyla ödüllendirilmektedir. Bu sene Robert Lisesi, Koç Lisesi, Yeditepe Üniversitesi, Üsküdar Amerikan gibi profesyonel MUN konferansları düzenleyen pek çok okula gittik. Aynı zamanda her sene olduğu gibi bu sene de uluslararası olarak Budapeşte’de yapılacak olan BIMUN konferansına Nisan ayında katılacağız.

Okulumuzda İngilizce’nin yanı sıra ikinci yabancı dil olarak farklı seviyelerde Almanca ve İspanyolca dersleri verilmektedir. İlkokulda 4. sınıfta İspanyolca dersleri başlamaktadır.Öğrenciler bu dersler arasında seçim yaparak 6. sınıfın sonuna kadar bu dili öğrenmeye devam ederler. 7. sınıf başından itibaren lise son sınıfa kadar Almanca dersleri zorunlu ders olarak verilmektedir. Aynı zamanda okulumuzda lise bazında İspanyolca kulübüz de mevcuttur.

Bizler, hem okul idaresi hem de öğrencilerimizin birer temsilcisi olarak yabancı dil öğrenmenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu yüzden sadece sınavlarda başarılı olmakla kalmayıp, başta İngilizce olmak üzere, bu dilleri bir yaşam biçimi haline getiriyoruz. Sadece dili değil, bir kültürü öğretiyoruz. İstek Semiha Şakir Lisesi yabancı diller bölümü olarak, öğrencilerimizin İngilizceyi ve diğer dilleri aktif olarak kullanması, ezberlemekten uzak bir sistemle öğrenmesi ve benimsemesi bizim en büyük misyonumuzdur.

Bengü ÜREY UZUN/Yabancı Diller Bölüm Başkanı