Kaşgarlı Mahmut İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencisi Berat Uludağ “Çamurlu suyu temizleyen kaktüs” başlıklı bir projeye imza attı. Afrika’daki kirli suları temizleyerek oradaki çocuklara umut olmak isteyen henüz yedi yaşındaki Berat, büyüdüğünde bilim adamı olmak istiyor. Okula beş buçuk yaşında başlayan ve öğretmenlerinin üstün zekalı olduğunu fark ettiği Berat projesini şöyle anlatıyor: “Bu fikir babamla bir belgesel izlerken aklıma geldi. Okuldaki proje öğretmenime paylaştım. Bu proje ortaya çıktı, öğretmenim yardımcı oldu. İlk önce kaktüsün dikenlerini söktüm. Sonra bıçakla meyvesini kestim. Kaktüsün meyvesini kaynatarak öz suyu elde ettim. Her bardağı kirli suyla doldurdum. Daha sonra birinci bardağa beş damla, ikinci bardağa 10 damla, üçüncü bardağa 15 damla kaktüs suyu damlattım. Suların temizlendiğini gözlemledim.” Deney yapmayı çok seven Berat, bunun ilk projesi olduğunu ancak aklında gerçekleşmeyi bekleyen birçok projenin olduğunu anlatıyor. Kaşgarlı Mahmut İlkokulu yönetimi ve sınıf öğretmeni de bireysel farklılıkları destekleyen ve öğrenci merkezli eğitim programları ile Berat’ı destekliyor.