İSTEK Semiha Şakir Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri Bahar Erkmen, Gültuğ Şahinoğlu, Melike Ağırbaş önderliğinde bu projeyi oluşturdular. Bu yarışmaya STEM (Bilim ve teknoloji) alanında, Türkiye’den  birçok okul katılmış, İSTEK Semiha Şakir Anadolu Lisesi ilk 100 proje içerisinde yer almıştır.

 

* Yarışmanın içeriği:

Uluslarası StarT Yarışması, Finlandiya Luma Merkezi tarafından düzenlenmektedir.

Finlandiya LUMA Merkezi, toplam on iki bilim ve teknoloji üniversitesinin bir araya gelerek oluşturduğu bir ağdır ve sponsorlar, şirketler gibi diğer işbirliği ortakları ile birlikte Ulusararası StarT Yarşmasını düzenler. StarT aracılığıyla okullarda ve anaokullarında, fen, teknoloji, mühendislik disiplinleri arası ve işbirlikçi öğrenmeye dayalı çalışma ve düşünme biçimlerinin uygulatılması hedeflenmiştir.

* Projenin içeriği: 

Projemiz Türkiye’deki endemik ürünlerden kompakt biyoyakıt yapımı hakkındadır. Türkiye’deki endemik ürünleri araştırdık ve haritasını çıkardık. Fındık, antep fıstığı, yer fıstığı kabuklarını  ve zeytin çekirdeklerini topladık. Bu atıkları öğüttük ve böylece küçülttük. 

Toplanılan, öğütülen her bir ürünü kompakt hale getirebilmek için pres makinasını kullandık ama çabuk dağıldığını gördük. Preslemeden önce içine çok az balmumu katıp ısı  vererek balmumunun yapışkan özelliğini ortaya çıkarttık. Farklı endemik ürünlerden 3 cm çapında kompakt yakıtlar elde ettik. Her bir kompakt biyoyakıtımızın kalorifik değerini ölçtük ve kömürün kalorifik değeri ile karşılaştırdık. Amacımız maliyeti düşük, çevreyi kirletmeyen, kalorifik değeri yüksek, taşınması kolay, her yöreye özgü endemik atıklardan oluşan alternatif  bir biyoyakıt üretmekti. Sonuç olarak zeytin çekirdeğinin maliyetinin en düşük ve kalorifik değerinin kömüre yakın olduğunu bulduk. Diğer ürettiğimiz kompakt yakıtlarında bulundukları yöreye özgü olarak yakıt olarak kullanılmasının olumlu olacağını tespit ettik. Biyoyakıtlarımızı kompakt hale getirerek yoğunluklarını arttırdık. Böylece yandıkları zaman daha yüksek verim elde ettik.

 

 *Proje ile neyi amaçlıyoruz?

Fosil yakıt kullanımı  çevreye ve canlı popülasyonlarına büyük zararlar vermektedir. Ülkemizde doğalgaz ve petrol kaynakları yeterli olmadığı için bu konuda dış ülkelere bağımlı kalınmaktadır. Bu nedenle ülkemizde yetişen endemik ve bitkisel ürünlerin kabuklarından biyoyakıt üreterek dışa bağımlılığı azaltmak amaçlanmıştır. Ülkemizde farklı yörelerde  yetişen endemik ürünlerin kullanımı sonucu çıkacak  atıklarla hem biyoyakıt üretimi sağlanacak hem de atıkların geri dönüşümü ile bölge halkına ekonomik katkı sağlanmış olacaktır.