İSTEK Kemal Atatürk Okullarının 4 yıldır düzenlediği İVEF-İSTEK Vakfı Eğitim Forumu, 23-26 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde lise öğrencilerinin katıldığı Eğitim Forumunda gençler, dünya ve ülke sorunlarına alternatif çözümler aradılar. Aynı zamanda organizasyonun tüm hazırlık ve planlama süreçlerini öğrenciler yürüttüler.

4 gün süren, yaklaşık 250 öğrencinin katıldığı Forumda, ekonomi, iç işleri, kültür, güvenlik, teknoloji, dış işleri, eğitim ve sağlık komitelerinde pek çok sorun ele alındı.

Üreten, sorgulayan, çözüm bulmaya odaklı, sosyal, topluma, çevreye ve insan haklarına duyarlı gençler, 23-26 Kasım 2018 tarihlerinde bir araya gelerek farklı alanlardaki komitelerde ele alınan sorunlara çözüm önerileri sundu. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 41 farklı lisenin öğrencileri, 4 gün boyunca farklı düşüncelerle tanıştı ve düşüncelerini savundu.

Komitelerde ele alınan konu başlıkları ise söyle:

EKONOMİ

Geçtiğimiz Mart ayında 132 bin insanın 1 milyar TL dolandırıldığı Çiftlik Bank olayı göz önünde bulundurularak, vatandaşların piyasaya olan güvensizliği ve tasarruf bilinçsizliğinden kaynaklanarak, vatandaşların birikimlerini yastık altında tutmasının ve Çiftlik Bank gibi yüksek vaatli kuruluşlara yönelmelerinin önüne nasıl geçilebilir?

Özellikle son dönemde Türk lirasının Dolar ve Euro karşısında büyük oranda değer kaybettiği ve enflasyonun %10.23’e (Mayıs,2018) yükselmesiyle beraber vatandaşın alım gücünün giderek düştüğü göz önünde bulundurularak vatandaşların alım gücü nasıl yükseltilebilir?

İÇ İŞLERİ

TÜİK’in 2017 verilerine göre ülkemizde 1 yıl içinde 2.6 milyon kişi köylerden kentlere ya da az gelmiş kentlerden çok gelişmiş kentlere göç etmiştir. Bu veriden yola çıkarak, ülkemizin gelişmiş bölgelerinin kapasitesinin üstünde göç almasının uyum, iletişim ve altyapı sorunları gibi olumsuzluklara sebep olduğunu göz önünde bulundurarak, iç göçün ve negatif etkilerinin önüne nasıl geçilebilir?

KÜLTÜR

Ülkemizdeki başarılı sanatçıların birçoğunun sanatlarını yurt dışında devam ettirdiklerinden yola çıkarak, ülkemizde sanatçıların sanatlarını tanıtması ve ilerletmesi için yeterli olanak olmamasını dikkate alarak, sanatçılarımızı topluma ve kültürümüze kazandırmak için neler yapılmalıdır?

GÜVENLİK

Facebook’un 4 Nisan 2018’de resmi olarak kullanıcıların kişisel bilgilerini üçüncü parti şirketlere sattığını kabul etmesi, kullanıcıların diğer güvenli sosyal ağlara olan güvenini azaltmıştır. Bu duruma sebep olan kişisel veri satışının önüne nasıl geçilebilir?

TEKNOLOJİ

Mayıs 2018 ile birlikte 148 kişinin intiharına sebep olan ve birçok kişiyi psikolojik baskı altına alıp topluma koparan Mavi Balina ve Mariam gibi oyunların tüm insanlar üzerinde büyük bir endişe yarattığını göz önünde bulundurarak insanların bu tarz sakıncalı içeriklere ulaşmasının ve bu tarz içeriklerin yayılmasının önüne nasıl geçilebilir?

DIŞ İŞLERİ

SSCB’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Türki Cumhuriyetler (Azerbaycan, Türkmenistan vs.) ülkemizle potansiyelinin altında ekonomik ve siyasi ortaklıklar kurmuştur. Bu ülkelerin küresel düzeyde yeterince ilerleyememesinin yanında yüksek endüstriyelleşme potansiyelleri ve zengin yer altı kaynaklarına sahip olduğu göz önünde bulundurularak, ülkemiz bu doğrultuda nasıl bir yol izlemelidir?

EĞİTİM

Çin Halk Cumhuriyeti’nin geri kalmış eğitim sistemini ve teknoloji düzeyini uzun yıllardır başarıyla devam ettirdikleri kontrollü beyin göçü politikasıyla dünyanın ilk sıralarına çıkardığını göz önünde bulundurarak, ülkemizin bilim, ar-ge eksikliğini tetikleyen beyin göçü nasıl azaltılabilir?

SAĞLIK

Başaralı bir iş adamı olan Bill Gates’in 27 Nisan 2018’de Massachusetts Tıp Topluluğu’nun ev sahipliği yaptığı bir münazarada yaptığı konuşmasında, yayılacak bir salgın hastalığın insanlığın sonunu getirebileceğine ve bu hastalığa karşı insanlığın yeterince önlem almadığına değinmiştir. Bill Gates’in bu konuşmasından yola çıkarak, olası bir salgın hastalığa karşı ülkemizde ne gibi önlemler alınabilir?